Bizonytalan, hogy meddig maradunk a Bókay utcában, ezért új helyet keresünk. Álmaink épülete kb. 6-800 m2-es, van kertje, legalább egy nagy tere koncerteknek, rendezvényeknek. Emellett van sok kisebb tere box edzésnek, műhelyeknek, napközinek és próbateremnek, illetve lehetőleg nem lakóházak sűrűjében fekszik. Ha ismersz ehhez hasonló, üresen álló, kiadó vagy eladó épületet a 8. vagy 10. kerületben, esetleg kicsit messzebb, írd meg nekünk!. Ha a részletek is érdekelnek, olvass tovább!

A Gólya épülete az 1880-as években épült, vendéglátóhelynek. Mai napig rendszeresen térnek be régi vendégek megnézni, mivé alakult a Gólya, ahol munka után halászlevet ettek anno a ‘60-as években. A rendszerváltást követően magánkézbe került ingatlanba 2013 nyár elején költözött be szövetkezetünk, és nagyjából egy év múlva tervez továbbállni. Hogy miért, annak rengeteg oka és szereplője van, amit megpróbálunk itt kifejteni.

▸Kinőttük a Gólyát◂
Annyi programnak, rendezvénynek, szervezetnek, funkciónak és embernek próbálunk helyet biztosítani, hogy kicsi lett az épületünk. Gyakran naponta többször átrendezzük a bútorokat és fényeket, hogy az ebédeltetés után kényelmes legyen a filmklub, hogy a film után be tudjon állni egy zenekar – nehéz biztonságos gyereksarkot csinálni oda, ahol előző este fröccsözve táncoltak a vendégeink. Szeretnénk egy nagyobb helyre költözni, ahol mindez szépen megfér egymás mellett; legyen az föld- vagy többszintes, gyárépület vagy villa, nem számít.

▸Kinőttétek a Gólyát◂
Amikor megnyitottunk, 50 fő befogadására kértünk engedélyt. Idén augusztus elején az önkormányzat hatósági ellenőrzést tartott nálunk és figyelmeztetett minket arra, hogy több ember tartózkodik az épületben. Már másnap elindítottuk a bővítéshez szükséges folyamatokat, aminek köszönhetően szeptember elsejétől a működési engedélyünk 150 fő befogadására jogosít fel. Ugyanakkor mind a pult, mind a konyha, mind a vendégtér bővítése elérte korlátait, az igények pedig csak növekednek. Szeretnénk egy olyan helyre költözni, ahol ennél nagyobb bulikat és rendezvényeket is be tudunk fogadni. Ezért olyan helyet keresünk, ahol van olyan egybefüggő tér, ahol 200-300 fős koncertek, előadások is elférnek.

▸Kinőtt minket a Gólya◂
Szövetkezeti formában működünk, ahol cél, hogy a dolgozók közösen működtessék és tulajdonolják a vállalkozást. 2012 legelején alapítottuk a szövetkezetet, de igazából a Gólyába költözéssel vált nagykorúvá. Rengeteg munkával alakítottuk vissza vendéglátóvá az épületet, folyamatosan szelídítettük meg és bővítettük egyes tereit. A korábbi álom valósággá vált, de mi szeretnénk újra álmodni: új terekre, új kihívásokra van szükségünk, amit a mostani épület már nem tud nyújtani. Közben folyamatosan új tagok lépnek be a szövetkezetbe, ezért olyan épületet szeretnénk, amit újra nekünk kell megszelidíteni, de már egy magasabb szinten, az elmúlt évek tapasztalataival a hátunk mögött.

▸Kinőttük a környéket◂
Az utóbbi hónapokban a környező házakból érkező lakossági panaszok ugrásszerűen megnövekedtek. Az új épületek akusztikája mellett ezt a növekvő vendégszám okozza. Próbálunk a szomszédokkal jó viszonyt kialakítani, közösen megoldásokat keresni, és ennek eredményeit is látjuk, de jövőre az utca túloldalára is lakók érkeznek. Szeretnénk az új helyen egy olyan hangszigetelt koncerttermet kialakítani, amiben a leghangosabb buli sem fogja zavarni a környezetünkben élő embereket.

▸Kinőttétek a környéket◂
Azt érzékeljük, hogy a kerületi konzultáció óta a hatóságok gyakrabban és határozottabban lépnek fel az éjszaka is nyitva tartó üzletekkel szemben. Hiába söpörjük fel péntek este többször az előttünk lévő utcarészt és szólunk minden vendégünknek, hogy ne vigyen ki alkoholt, húsz cigiző ember akkor is koszt hagy maga után, és a hatóságok biztos, hogy találnak legalább egy valakit köztük, aki mégis magával vitte a sörét. Ráadásul húsz ember már olyan zajt termel, ami megint csak zavarja a szomszédokat. Ezek mind olyan dolgok, amik akár rövidtávon korlátozhatják a nyitvatartásunkat, ezzel minden lehetőséget elvéve attól, hogy este tíz óra után bulikat tartsunk. Szeretnénk egy olyan helyre költözni, ahol sem mi, sem a vendégeink nem zavarják a környező lakókat, ezzel teret engedve minden lehetőségnek.

▸Kinőtt minket a környék◂
Ideköltözésünkkor egyik célunk az volt, hogy a Gólya egy befogadó közösségi és kulturális találkozópont legyen, ahol kapcsolatot és szövetségeket építünk a közvetlen környezetünkkel is. Ez a közvetlen környezet nagyot változott négy év alatt. Menő a hely, jók a koncertek és a programok, nem a bulinegyedben van, olcsó a menü, ami miatt hozzánk járnak ebédelni a környéken dolgozók is. Ez a vendéglátás része, amiből élünk, és amiből olyan programokat is tudunk finanszírozni, ami szorosan kapcsolódik a missziónkhoz. Emellett sikerült olyan szövetségeket kötnünk, amik a környék alakulásától függetlenül is erősek maradtak, például A Város Mindenkié csoporttal, A Közmunkás Mozgalom a Jövőért érdekvédelmi csoporttal, a Heti Betevővel vagy a Menedék Egyesülettel.
Ugyanakkor a Corvin-negyed kiépítésével egy olyan fényűző környezet alakul ki körülöttünk, aminek sivárságához és lelketlenségéhez nem tudunk kapcsolódni. Nem tudjuk, és nem akarjuk szolgáltatásainkat az újonnan megjelenő igényekhez igazítani, ezért szükségszerű, hogy a növekvő ingatlan és bérleti díjak – a korábbi lakókat követően – minket is kiszorítsanak.
Szeretnénk egy olyan helyre költözni, ahol továbbra is be tudjuk fogadni szövetségeseinket és programjaikat, illetve a helyi társadalmi szövethez is tudunk kapcsolódni – vagyis olyan helyre, ahol a legalább 10-15 évig van maradásunk, és nem várható ilyen mértékű átalakulás.

▸Együtt tovább◂
Már a Gólya elődje is szövetkezetként működött, és ezt a formát nem csak folytatni fogjuk, de terjeszteni is. Célunk, hogy a szövetkezetként működő új hely megnyitása mellett új szövetkezeteket hozzunk létre, illetve azok létrejöttét elősegítsük, támogassuk.Olyan helyet keresünk, ahová a vendégeink is velünk tartanak majd, és ahol a szövetségesi kapcsolatainkat tovább erősíthetjük.

Azt, hogy hova és mikor, még nem pontosan tudjuk, hogy hogyan és kivel, azt igen!