konyha

Elindult a blogunk! A Gilice Konyha rovatában ételekről, ízekről, érzékelésről és érzésekről lesz szó, a főzés, pontosabban a közösségi ház konyháján főzés mesterségéről, ami egyszerre kísérletezés, varázsolás, orvoslás és táplálás.

Esik kint az eső? Szürke az ég mint a panelok a Szigonyban? Olyan hideg van, hogy macskakő törik a Bókayban? Nincs is ilyenkor jobb, mint egy sütéstől kimelegedett konyhában megpihenni, finom falatok és orrcsiklandozó illatok között.

Sokan neheztelnek erre az időszakra, hiszen az igazi tél nincsen már (mondjuk nem is volt, de mostanra már a leglelkesebb városlakó is elrakta jövőre a korcsolyáját, hogy a szánkóról ne is beszéljek). Viszont a tavasz sem érkezett még meg, az énekesmadarak még délen és a friss zöldségek, gyümölcsök még csupán gondolatként léteznek a földművelő fejében.

Itt ülünk hát ezen a köztes szürke semmin, hátunkon a téli fáradtsággal, görnyedünk bele a következő hétbe. Legyünk kedvesek magunkhoz és kényeztessük el a bendőnket egy jó barát társaságában egy hangulatos helyen.

Vegyük az irányt a nyolcadik kerület felé, ahol a Corvin-negyed irányából már messziről lehet látni a villogó kis Gólya feliratot.

Fontos ebben az időszakban ügyelni a vitamin- és ásványi anyag-bevitelünkre, amit például az idényzöldségek előnyben részesítésével tudunk elősegíteni. Szerencsére még ebben az átmeneti időszakban is az alapkosztot jelentő káposzta és a krumpli mellett – sokféle finomság közül válogathatunk: cékla, fekete retek, karalábé, zeller, répa.

Nekem az egyik személyes kedvencem a cékla, ami először is nagyon egészséges, hiszen tartalmaz C-, illetve B-vitaminokat, béta-karotint, de sok vasat, rezet, folsavat, magnéziumot, és kalciumot is hord magában, és mindemelett vérképző és antioxidáns tulajdonsága is van. Másodszor meg nagyon sok arca van, mint David Bowie-nak. Nyersen lehet belőle saláta, préselve kiváló ital, turmixolva uzsonnakrémet lehet belőle gyártani, süteménybe is kiváló hozzávaló, csodálatosan lazítja a tésztát. Levesbe, főzelékbe, vegyesköretbe is bátran lehet használni.

Készítsünk most valami szép színeset és észvesztően finomat ezekből a márciusi alapanyagokból! Nem csak köretnek, de önmagában is megállja a helyét a következő étel:

Sült zöldséges karnevál
  1. Elősütök 3 céklát héjában (kis olívaolajjal alufóliába csomagolva, körülbelül harminc perc 200°C-on). Nagyon megéri a céklát sütni, nem pedig főzni, sokkal finomabb lesz tőle.
  2. Kockázok mellé 2 zellert, 2 répát, 2 hagymát és 2 édesburgonyát, majd mikor a cékla is megsült kissé, megpucolom, feldarabolom őt is, és összekeverem a többi zöldséggel.
  3. Csinálok hozzá öntetet balzsamecettel, olívaolajjal, sóval, borssal és préselt fokhagymával. Alaposan összekeverem.
  4. Lefedem és mehet a sütőbe 200°C-on. Harminc percig sütöm, utána leveszem a fedőt vagy fóliát, és visszarakom még egy fél órára. S már kész is!

Jó étvágyat!

Környei Dorottya

cekla_kaja